Antallet af børn og unge, der i dag bliver henvist til specialpædagogiske tilbud, er stigende, og flere og flere børn og unge er derfor ikke en del af fællesskaberne i dagtilbuddet eller på den lokale folkeskole. Målet med kulturforandringen for arbejdet med børn og unge i Morsø Kommune er at skabe stærke fællesskaber, der hvor børnene og de unge er og i deres lokale miljø.
Alle børn og unge i Morsø Kommune har ret til at være en del af et stærkt fællesskab. Morsø kommunes børne-og ungesyn har fokus på, at man trods forskelligheder kan udvikle sin identitet og sit selvværd i fællesskaber, der gennem stærke relationer sikre den enkelte de bedste betingelser for læring, trivsel, dannelse og udvikling.
Stærke fællesskaber skabes i et samarbejde mellem alle, der har aktier i fællesskabet; barnet, den unge, familierne og mange former for fagprofessionelle.
Den enkelte fagprofessionelle løser de kerneydelser, der knytter sig til den del af kerneopgaven, den enkelte har ansvaret for.
Hvis den enkelte fagprofessionelle oplever vanskeligheder i opgaveløsningen, som kun kan løses med hjælp fra andre, så skal løsningen skabes i det flerfaglige samarbejde, hvor barnet, den unge og familien er omdrejningspunktet for skabelsen af en imødegåelse af de opståede vanskeligheder.