Gå til hovedindhold

Skoleudsættelse

For nogle børn kan det være en god ide at udsætte skolestarten med et år.

Indhold

    Det er dog kun i særlige tilfælde og der skal være pædagogisk og udviklingsmæssigt belæg for det. Samtidig skal der være en klar formodning om, at udsættelsen vil ændre barnets situation væsentligt og at barnets udvikling vil kunne indhentes i løbet af et år mere i dagtilbud.

    Det skal bemærkes, at basale/grundlæggende vanskeligheder ikke berettiger til skoleudsættelse. Vurderingen vil her være, at barnet optages i børnehaveklasse med et særligt tilrettelagt undervisningstilbud.

    Hvis du er i tvivl om hvorvidt dit barn skal have udsat sin skolestart, så inddrag gerne pædagogerne fra børnehaven i dine overvejelser. De kender også dit barn og ved samtidig hvilke forventninger børnene møder når de kommer i skole. 

    1. Tag en samtale med dit barns børnehave om udsættelse af skolestart. Går dit barn ikke i børnehave, skal du udfylde et ansøgningsskema, noter at dit/jeres barn ikke går i børnehave og om du/I påtænker at indskrive barnet i børnehave. Skemaet sendes til visitationsudvalget i november måned det år, hvor barnets fylder 5 år.   
    1. Udfyld ansøgningsskema sammen med børnehavelederen. Der laves en skriftlig indsatsplan for dit barns forlængede tid i børnehaven. Indsatsplanen skal vedlægges ansøgningsskemaet der sendes til visitationsudvalget i november måned det år, hvor barnet fylder 5 år.  
    1. Ansøgninger om skoleudsættelse drøftes på visitationsudvalget i december. Den endelige beslutning om godkendelse eller afvisning af ansøgningen om skoleudsættelse er hos skolelederen. Skolelederen kan gøre udsættelsen betinget af, at barnet indskrives i en børnehave. Du vil modtage svar på din ansøgning i e-boks. 

    Jf. Folkeskolelovens § 34 indtræder undervisningspligten d. 1. august det år hvor barnet fylder 6 år. Barnets Undervisningspligt kan, efter forældre anmodning eller med deres samtykke udsættes et år. Initiativet til skoleudsættelse kan komme fra dagtilbud eller forældre eller begge parter i fællesskab.
     
    De overordnede krav til skoleudsættelse er som følger: 

    Det er kommunalbestyrelsen som kan godkende skoleudsættelser. I Morsø Kommune varetages opgaven af skolernes visitationsudvalg bestående af de 5 kommunale grundskoleledere, lederen af PPR samt centerchefen i Center for Børn og Unge.
     
    Lederen af dagtilbuddet har ansvaret for at udarbejde en skriftlig vurdering af barnet og dagtilbuddets mulighed for at understøtte barnet. Den skriftlige vurdering skal derudover bestå af:
     
    - En vurdering fra skolelederen af den modtagende skole, om skolens muligheder for at understøtte barnet i skolen – dette kan også være en friskoleleder.

    - Forældrenes vurdering af barnet.
     
    Link til lovgivning:
     
    Dagtilbudsloven § 29a
    Folkeskoleloven § 34